Opbouw van prijzen en kortingen
GAP/KAVTA kent meerdere mogelijkheden voor de prijsbepaling. Behalve twee bruto verkooprijzen per artikel kunt u gebruik maken van staffelprijzen, aktieprijzen, prijsafspraken per debiteur, of de verkoopprijs op basis van de inkoopprijs + opslagpercentage bepalen.
GAP/KAVTA kent vier kortingtypen: debiteurkorting, artikelkorting en artikelgroepskorting zijn onafhankelijk van de ordergrootte, de staffelkorting is gekoppeld aan het te leveren aantal. U kunt één of meerdere kortingtypen tegelijkertijd gebruiken.
Bij ingave van een order voor een artikel stelt het programma op basis van de ingevoerde prijzen, kortingen en de instelling van het trefwoord KORTING een prijs voor. De opbouw van de prijs en de korting wordt op het scherm getoond.
Naast de debiteurenkorting en bruto of netto verkoopprijzen per artikel biedt GAP/KAVTA een aantal extra mogelijkheden, waarmee u prijzen en kortingen optimaal op de klant kunt afstemmen.
Prijseenheid
Bij het artikel bepaalt u het aantal waarop de prijsgegevens betrekking hebben. Wanneer de prijseenheid groter dan één is kunnen echter ook staffelaantallen en orders over aantallen kleiner dan de prijseenheid worden gebruikt.
Bruto/netto
Per artikel kunt u bepalen of wel of geen korting berekend mag worden. Voor artikelen die niet 'strikt-netto' zijn kunt u met het trefwoord KORTING bepalen of aktieprijzen, prijsafspraken en prijzen die berekend worden op basis van inkoopprijs + opslagpercentage, bruto of netto zijn. Voor staffenprijzen kunt u dit ook instellen, maar daarnaast heeft u de mogelijkheid om per staffel te bepalen of deze bruto of netto is.
Bruto verkoopprijzen
Bij ieder artikel kunt u twee bruto verkoopprijzen vastleggen. De bruto verkoopprijs heeft betrekking op bij het artikel vastgelegde prijseenheid. Per debiteur bepaalt u welke bruto verkoopprijs u wilt hanteren: standaard is bruto verkoopprijs 1. Wanneer bij een artikel alleen bruto verkoopprijs is ingegeven, geldt deze voor alle debiteuren.
Staffelprijzen
Per artikel kunt u prijzen in maximaal 6 staffels ingeven. De staffelaantallen zijn ondergrenzen.
Aktieprijzen
U kunt aktieprijzen met een bepaalde looptijd ingeven in maximaal 4 staffels. De staffelaantallen zijn ondergrenzen.
Prijsafspraken
Per debiteur en per artikel kunt u een prijsafspraak maken. Deze prijsafspraak geldt voor de bij het artikel vastgelegde prijseenheid.
Opslagpercentage
Door een opslagpercentage per debiteur kunt u de netto verkoopprijs laten berekenen als inkoopprijs + opslagpercentage. Over dit bedrag worden geen kortingen toegepast. Wanneer geen inkoopprijs is opgegeven, maar er wel een opslagpercentage is wordt deze prijs niet meegewogen.
Consumentenprijs
Deze rubriek is niet werkzaam.
Debiteurenkorting
Een kortingspercentage per debiteur kunt u vastleggen in de debiteurenstamgegevens.
Artikelkorting
Een kortingspercentage per artikel kunt u vastleggen in de artikelstamgegevens.
Artikelgroepskorting
Per artikelgroep per debiteur kunt u een kortingspercentage ingeven.
Staffelkorting
Per artikel kunt u kortingen in maximaal 6 staffels ingeven. De staffelaantallen zijn ondergrenzen.
Groepskortingen
Naast algemene debiteuren- en artikelkortingen kunt u kortingen per debiteur en artikelgroep geven. Met programma 430 kunt u deze kortingen invoeren, wijzigen of verwijderen.
Aktieprijzen
Wanneer u gedurende een bepaald tijdvak een prijsaktie wilt voeren, kunt u met programma 431 per artikel de looptijd van de aktie en prijzen in maximaal 4 staffels vaststellen. Gedurende de looptijd wordt hiermee dan automatisch rekening gehouden. U kunt zelf bepalen of de aktieprijzen bruto of netto zijn. Met programma 446 kunt u alle aktieprijzen met een looptijd die eindigt voor een in te geven datum verwijderen.
Staffelprijzen
Met programma 432 kunt u per artikel staffelprijzen in maximaal 6 staffels invoeren, muteren of verwijderen. U kunt dit programma op elk moment starten, bovendien kunt u bij het invoeren van nieuwe artikelen (programma 400) na het invoeren van de stamgegevens dit programma automatisch laten starten. U kunt zelf bepalen of de staffelprijzen bruto of netto zijn.
Staffelkortingen
Met programma 433 kunt u per artikel staffelprijzen in maximaal 6 staffels invoeren, muteren of verwijderen.
Prijsafspraken
Met programma 434 kunt u prijsafspraken per debiteur en artikel invoeren, muteren of verwijderen. U kunt zelf bepalen of een prijsafspraak bruto of netto is.
Trefwoord KORTING
Met het trefwoord KORTING bepaalt u op welke wijze de kortingen worden toegepast. Daarvoor staan 5 mogelijkheden ter beschikking:
0: Alle kortingen worden afzonderlijk vergeleken; de hoogste korting wordt toegepast. 1: De combinatie van debiteurenkorting en artikel- of staffelkorting wordt vergeleken met de artikelgroepskorting; de hoogste korting (combinatie) wordt toegepast. 2: De combinatie van debiteurenkorting en groepskorting wordt verge- leken met de artikel- of staffelkorting; de hoogste korting (com- binatie) wordt toegepast. 3: De debiteurenkorting wordt vergeleken met de combinatie van artikel- of staffelkorting en groepskorting; de hoogste korting (combinatie) wordt toegepast. 4: Alle kortingen worden in combinatie toegepast.Prijsbepaling
Bij een ingegeven aantal artikelen kan het pakket op maximaal 5 manieren de nettoprijs voor die hoeveelheid bepalen:
1) Brutoverkoopprijs (+ kortingen) 2) Staffelprijs (+ kortingen) 3) Aktieprijs (+ kortingen) 4) Prijsafspraak (+ kortingen) 5) Inkoopprijs + opslagpercentage (+ kortingen)Of en hoe kortingen worden toegepast bepaalt u met de code 'strikt-netto' in het artikelstambestand, en met het trefwoord KORTING.
De laagste prijs
Het pakket vergelijkt de resultaten van deze berekeningen en stelt de laagste prijs voor. Een prijs 0,00 die ontstaat door een inkoopprijs 0,00 (mogelijkheid 5) wordt niet meegewogen.
Wijzigen/zelf ingeven
Van de voorgestelde prijs kunt u op het moment van orderingave afwijken: u kunt dan zelf de prijs bepalen. Dit geldt ook voor eenmalige artikelen c.q. vreemd product. Bij ingeven van een prijs bij de orderinvoer wordt deze prijs alleen voor de onderhanden order gehanteerd. De prijs geldt voor het in de rubriek prijseenheid gespecificeerde aantal.