227 Betalingsgedrag debiteuren/crediteuren
Met de module betalingsgedrag kan op eenvoudige wijze een inzicht verkregen worden in het betalingsgedrag van de debiteuren en, indien gewenst, in het betalingsgedrag aan de crediteuren. Tevens kan het betalingsgedrag van verschillende tijdstippen opgeslagen worden in een historie waardoor men inzicht kan krijgen in de ontwikkeling van het betalingsbedrag in de loop van de tijd.
![]()
Inhoudsopgave:
- Algemeen
- Installatie van de module
- Hoofdmenu
- Bestanden
- Systeemparameters
- Relatiecodes
- Werkwijze
- Algemene werkwijze
- Onderhoud constanten
- Overzicht betalingsgedrag per peildatum
- Overzicht openstaande posten per peildatum
- Info betalingsgedrag op beeldscherm
- Verwijderen betaalde facturen uit de bestanden
- Corrigeren bestanden betalingsgedrag
- Historie betalingsgedrag afdrukken/tekstbestand
Terugkeren naar het pakketmenu
Met de module betalingsgedrag kan op eenvoudige wijze een inzicht verkregen worden in het betalingsgedrag van de debiteuren en, indien gewenst, in het betalingsgedrag aan de crediteuren.
Omdat alle (deel)betalingen op betaaldatum worden vastgehouden kan met deze module ook een openstaande postenlijst op een bepaalde peildatum in het verleden gemaakt worden. De veel gevraagde lijst op 31/12 van het vorig jaar is met deze module achteraf op te vragen, zolang de gegevens van dat jaar binnen deze module nog aanwezig zijn.
Het bijwerken van de bestanden voor deze module vindt na installatie automatisch plaats tijdens iedere dagafsluiting.
Als u al langere tijd gebruiker bent van de module 'financiële historie', dan kan onder bepaalde voorwaarden de historie gebruikt worden om tijdens de installatie van de module 'betalingsgedrag' een stuk historie van de facturen en de deelbetalingen op te bouwen.
De hieronder beschreven installatie is bedoeld voor unix-systemen, waarbij de programma's op een tape worden aangeleverd. Ontvangt u de programma's op een ander medium, bijvoorbeeld op een diskette, dan geldt een andere procedure. Die procedure wordt dan op een bijlage bij de diskette beschreven.
Tijdens de installatie mag niet op het systeem gewerkt worden. Ga op een scherm of op de console naar 'unix' toe. Voor meer informatie over het inloggen op de console: In- en uitloggen op de console.
Als u in 'unix' staat geeft u achter het "#" in: cd /usr/bbx
Maak een nieuwe directory aan met: mkdir bas_bet.prg (Let op het '_' teken, dat is de 'underscore', die u niet moet verwarren met het '-' teken. Ze zitten meestal wel op dezelfde toets.)
Plaats de tape in de unit en geef in: tar -xvf /dev/rst4
Op het scherm is te volgen welke programma's op het systeem geplaatst worden. Als de unixprompt (het "#") weer verschijnt, kan de tape er uit gehaald worden.
Aan de configuratie van BBX moet de nieuwe directory toegevoegd worden. Ga weer naar /usr/bbx toe met cd /usr/bbx en geef dan vi config.bbx en de configuratie verschijnt op het scherm.
In deze configuratie staan zgn. dsksyn-regels. Als deze nog niet zichtbaar zijn, dan voorzichtig via de j-toets (zonder enter) door de regels naar beneden gaan. Commando's binnen vi zijn altijd zonder enter, dus let daar op! U kunt 2 typen dsksyn regels zien: regels zoals dsksyn B: (vrije regels) of regels als dsksyn B: /usr/bbx/alg.prg (gebruikte regels).
Het is de bedoeling dat we aan een vrije regel van het eerste type de directory toevoegen zodat deze in een regel van het tweede type verandert. Zoek dus eerst een vrije regel op (met de j-toets naar beneden of via de k-toets weer omhoog). Heeft u een vrije regel gevonden, dan met de l-toets in de betreffende regel naar rechts tot u niet verder kunt. Druk dan de a-toets en geef daarna een spatie gevolgd door /usr/bbx/bas_bet.prg/
De ingave moet in het beeldscherm verschijnen. Voorbeeld: als dsksyn L: leeg was, dan moet daar uiteindelijk dsksyn L: /usr/bbx/bas_bet.prg/ komen te staan, let op de 'underscore' en de laatste '/', geen enter gebruiken.
Procedure als er geen vrije dsksyn-regels zijn: in dat geval zullen zeker niet alle letters van het alfabet gebruikt zijn als dsksyn-regels. Zoek een niet gebruikte letter uit en ga naar het einde van de dsksyn regel toe, waarin de daaraan voorafgaande letter uit het alfabet staat. Ga via de l-toets naar het einde van de regel toe, dan de a-toets te drukken gevolgd door enter. Een lege regel verschijnt. Geef dsksyn L: /usr/bbx/bas_bet.prg/ in (denk om de 'underscore' en de laatste '/', geen enter). De letter 'L' achter dsksyn is een voorbeeld, neem daarvoor in de plaats de door u uitgezochte letter.
Afsluiten: bij beide procedures de ctrl-toets drukken, vasthouden en de c-toets erbij indrukken (piep). Druk de dubbele punt-toets in (:). Deze moet dan onderin het scherm verschijnen. Geef wq met enter en u bent terug in unix. De configuratie is nu aangepast en wordt gebruikt zodra men weer inlogt.
Met vi moet nauwkeurig gewerkt worden, je slaat vaak veel te snel enter aan, en dan is de configuratie fout. Gebeurd dat, of maakt u een tikfout, dan de ctrl-toets indrukken, vasthouden en de c-toets erbij indrukken. Waarschijnlijk hoort u een piepje. Daarna de dubbele punt-toets (:) indrukken. Deze verschijnt onderin het scherm en daarachter moet u q! ingeven met enter. U staat nu weer in unix en kunt u opnieuw beginnen (de configuratie is dan niet gewijzigd). Heeft u problemen met vi, bel dan even! Desnoods kunnen wij deze wijzigingen ook via het modem aanbrengen. Bel ons dan even op, terwijl het modem al aanstaat en geef even het telefoonnummer van het modem door. Wij bellen dan in om de wijzigingen aan te brengen.
Stuur de tape met de grootste spoed weer terug.
Met programma 607 (A/I/M Programma's) moet het volgende programma op een vrije plaats in het menu worden opgenomen:
Programmanummer: 227 Omschrijving : BETALINGSGEDRAG Programmanaam : BIF300Uiteraard mag het programma ook op een andere plaats in het menu worden opgenomen. Wanneer u met meerdere bedrijven werkt, moet dit programma in elk bedrijf afzonderlijk in het menu worden geplaatst.
Deze module gebruikt naast de bestanden die u reeds op uw systeem heeft staan een aantal extra bestanden. Dat zijn de volgende bestanden (waarbij "." voor de bedrijfsletter staat): FB.M52 t/m FB.M54 en FB.M5H.
Deze module kan alleen geactiveerd worden als de bestanden van de dagafsluiting leeg zijn. Als de module voor het eerst opgestart wordt, dan wordt dat gecontroleerd en als de bestanden niet leeg zijn verschijnt de mededeling: VOOR AANLEGGEN BESTANDEN BETALINGSGEDRAG EERST DAGAFSLUITING; GEEF <RETURN>. Het programma wordt daarna afgebroken.
Als de dagafsluiting wel gedraaid is, dan verschijnt de mededeling:
BESTANDEN BETALINGSBEDRAG ONTBREKEN
DEZE DIENEN EERST AANGELEGD TE WORDENMet toets <F4> wordt op dit punt het programma afgebroken en met toets <RETURN> worden de bestanden aangelegd. Komt deze melding op het moment dat u al een tijdje met de module werkt, dan betekent dat dat één of meerdere bestanden ontbreken. Neem dan kontakt met Saldata op.
Vervolgens worden vanuit de openstaande posten debiteuren en -c0rediteuren het controlebestand met de factuurgegevens opgebouwd. Indien de historische module ook op het systeem aanwezig is, dan wordt de volgende vraag gesteld: "OOK DEBITEURENHISTORIE GEBRUIKEN VOOR OPBOUW KONTROLEBESTAND? <J>/<N>". Omdat in de historie oude (lees al betaalde) facturen en (deel)betalingen op openstaande posten met betaaldata kunnen staan, zijn deze gegevens in bepaalde gevallen ook door deze module te gebruiken. Wordt met een gebroken boekjaar gewerkt (als het boekjaar niet gelijk met het kalenderjaar loopt), dan moet deze vraag helaas met N worden beantwoord! In de historie staan namelijk alleen de dag en de maand van de boekingsdatum en moet het jaartal uit de boekingsperiode gehaald worden. Bij een gebroken boekjaar worden in dat geval foutieve data bepaald! Naar wens deze vraag met J of N beantwoorden. Na het eventueel verwerken van de debiteurenhistorie wordt dezelfde vraag voor de crediteurenhistorie gesteld. Daarvoor gelden dezelfde beperkingen als voor de debiteurenhistorie.
Na afloop van de installatie verschijnt het menu van deze module op het beeldscherm.
Installatie: Systeemparameters
Voor deze module hoeven geen systeemparameters aangepast te worden, wel dienen een aantal stuurgegevens ingevuld te worden.
Voor deze module hoeven geen relatiekodes ingebracht te worden.
Als de module is geïnstalleerd kunt u ermee gaan werken. Dit hoofdstuk bevat een overzicht van de globale werkwijze van de module als geheel en een meer gedetailleerde beschrijving van de verschillende onderdelen.
![]()
In grote lijnen verloopt het werken met de module als volgt:
- Eenmalig moeten de vaste gegevens voor deze module worden ingevoerd met het programma ONDERHOUD CONSTANTEN. Het gaat daarbij om de voor debiteuren en crediteuren afzon- derlijke rapportcijfers, die aan de hand van het aantal openstaande dagen aan de facturen worden toegekend. - Met het programma OVERZICHT BETALINGSGEDRAG PER PEILDATUM kan naar keuze een overzicht voor de debiteuren of de crediteuren gemaakt worden (met selectie op nummer van en t/m), waarbij de stand van de openstaande posten op de in te geven peildatum wordt gebruikt. Per factuur wordt het aantal openstaande dagen bepaald ten opzichte van de be- taaldatum (als de factuur volledig betaald is voor de peildatum) of de peildatum (als de factuur nog open stond op de peildatum) en aan de hand daarvan een cijfer tussen 1 en 10 berekend. Per debiteur wordt uit het totaal aantal openstaande dagen en het aantal facturen het gemiddeld aantal openstaande dagen per factuur berekend en een ge- middeld cijfer. Hetzelfde geldt voor het totaal generaal. Naar wens kunnen, als gekozen is voor alle debiteuren of alle crediteuren de totaal gegevens per debiteur of crediteur en het totaal generaal in een historie opge- nomen worden. Ook is het mogelijk om het overzicht weg te schrijven in een tekstbestand voor gebruik in een programma als Ms-Excel. - Met het programma OVERZICHT OPENSTAANDE POSTEN PER PEIL- DATUM kan naar keuze een overzicht voor de debiteuren of de crediteuren gemaakt worden (met selectie op nummer van en t/m), waarbij de stand van de openstaande posten op de in te geven peildatum wordt afgedrukt. Per factuur worden factuurdatum, laatste betaaldatum, factuurbedrag, betaald bedrag en saldo factuur afgedrukt. Ook is het mogelijk om het overzicht weg te schrijven in een tekstbestand voor gebruik in een programma als Ms-Excel. - Met het programma INFO BETALINGSGEDRAG OP BEELDSCHERM kan per debiteur of crediteur (ingave nummer of zoeken via de zoeksleutel) dezelfde gegevens zichtbaar gemaakt worden als op bovenstaand overzicht, maar met een specificatie van alle deelbetalingen. - Met het programma VERWIJDEREN BETAALDE FAKTUREN UIT KON- TROLEBESTAND worden alleen de volledig betaalde facturen van voor de in te geven peildatum uit de bestanden van deze module verwijderd. Vanaf dat moment tellen die facturen uiteraard niet meer mee voor het debiteur/cre- diteurgemiddelde. - Met het programma HISTORIE BETALINGSGEDRAG kan de verza- melde historie van het betalingsgedrag van debiteuren of crediteuren afgedrukt worden of in een tekstbestand weg- geschreven worden. Het gaat daarbij dus steeds om de to- taalgegevens van een debiteur of van een credtiteur en het totaal generaal van de overzichten uit het programma OVER- ZICHT BETALINGSGEDRAG PER PEILDATUM.Werkwijze: Onderhoud constanten
![]()
Als eerste moet een keuze gemaakt worden uit het menu. Maak in ieder geval 'rapportcijfers' voor de debiteuren aan.
Rapportcijfers debiteuren/crediteuren
![]()
Per cijfer (aflopend van 10 naar 1) dient het aantal dagen, waar binnen een factuur betaald moet worden om voor dat cijfer in aanmerking te komen, ingegeven te worden. Het programma geeft een melding als het aantal dagen niet groter is dan het aantal dagen bij het vorige (hogere) cijfer.
Correctiefactoren debiteuren/crediteuren
![]()
Daarnaast kunnen correctiefactoren voor debiteuren en/of crediteuren ingebracht worden. Worden geen correctiefactoren ingebracht, dan blijft de bepaling van het rapportcijfer van een factuur zoals deze al beschreven is. Het blijkt in de praktijk echter wenselijk om voor grotere factuubedragen het rapportcijfer iets bij te stellen. Daarvoor kan een tabel worden ingebracht met factuurbedragen en correktiefactoren.
Als een factuurbedrag groter of gelijk is aan het factuurbedrag in een tabelregel (en uiteraard kleiner dan het factuurbedrag in de volgende regel, indien aanwezig), dan wordt het rapportcijfer verhoogd met de correctiefactor. In plaats van bijvoorbeeld een 6 een verhoging met .5 en dus wordt het cijfer een 6.5. Bij de eerste tabelregel kan verder aangegeven worden vanaf welk rapportcijfer de correctie toegepast moet worden. Dat wil zeggen dat hogere cijfers als genoemd cijfer niet gecorrigeerd worden, alleen rapportcijfers kleiner of gelijk aan genoemd cijfer worden op deze wijze gecorrigeerd.
Openstaande posten wel/niet mee in de berekening
![]()
Het is mogelijk om 'recente' openstaande facturen niet van een cijfer te laten voorzien, zodat deze ook het gemiddelde cijfer van een debiteur of crediteur niet meer kunnen beïnvloeden. Wordt niets bij deze keuze ingegeven, dan worden alle openstaande posten meegenomen in de berekening. Voor debiteuren en/of crediteuren kan apart aangegeven worden of openstaande facturen wel of niet in aanmerking komen voor berekening van een cijfer. Wordt een J ingegeven (defaultwaarde) dan worden ook alle facturen in de berekening meegenomen. Bij een N wordt voor een openstaande factuur geen cijfer meer bepaald tenzij de ouderdom in dagen op de betreffende peildatum groter is dan het ingegeven aantal dagen. Daardoor kunnen bijvoorbeeld openstaande facturen die op de peildatum nog geen 8 dagen oud zijn van berekening uitgesloten worden. Het aantal openstaande dagen wordt wel altijd getoond of afgedrukt.
Werkwijze: Overzicht betalingsgedrag per peildatum
![]()
De volgende keuze's kunnen gemaakt worden:
- Selectie op debiteuren (D) of crediteuren (K), geef de betreffende letter in. - Nummer vanaf. - Nummer t/m. - Peildatum. Facturen met een factuurdatum na deze peilda- tum of betalingen na deze peildatum worden niet op het overzicht meegenomen of bij de berekeningen betrokken. - Factuurdatum vanaf. Fakturen van voor deze datum (die ook in de kop van het overzicht wordt afgedrukt) worden niet afgedrukt. - Historie bijwerken, geef J of N in. - Printer of tekstbestand, geef P of A in. - Printernummer. Maak een keuze uit de getoonde printer- nummers (alleen bij optie "P"). Keuze: Ingaves goed? <RETURN>/<N>. Maak de gewenste keuze.Hierna wordt het overzicht afgedrukt of weggeschreven in een tekstbestand. Voor de berekeningen wordt verwezen naar het hoofdstuk Algemene werkwijze.
Per factuur worden het aantal dagen open, het rapportcijfer, het eventuele gecorrigeerde rapportcijfer, het orginele factuurbedrag en het saldo op de peildatum afgedrukt.
Wordt met correctiefactoren gewerkt, dan worden in plaats van 1 totaalregel per debiteur cq. totaal generaal 3 regels afgedrukt: een regel met de gegevens van facturen zonder correctie, een regel met de gegevens van facturen met correctie van het rapportcijfer en de normale totaalregel. Wordt zonder correctiefactorengewerkt, dan wordt alleen de laatste regel afgedrukt.
Facturen zonder rapportcijfer, omdat deze op de peildatum nog niet 'oud' genoeg waren, worden alleen voor het saldo op de peildatum geteld maar niet meegenomen voor het aantal facturen, gemiddeld aantal dagen open en het gemiddelde rapportcijfer.
Wordt een tekstbestand aangemaakt, dan krijgt het een naam in de vorm van overzicht_betalingsgedrag_EEJJMMDD_UUMMSS_<loginnaam>.txt.
Werkwijze: Overzicht openstaande posten per peildatum
![]()
De volgende keuze's kunnen gemaakt worden:
- Selectie op debiteuren (D) of crediteuren (K), geef de betreffende letter in. - Nummer vanaf. - Nummer t/m. - Peildatum. Facturen met een factuurdatum na deze peilda- tum of betalingen na deze peildatum worden niet op het overzicht meegenomen. - Alleen vervallen (dus nog openstaande) posten ouder dan XX dagen. Geef het aantal dagen, bijvoorbeeld 30, in. Met dit aantal dagen kan aangegeven worden dat alleen openstaande facturen die op de peildatum ouder zijn dan het ingegeven aantal dagen afgedrukt moeten worden. Om alle openstaande facturen op de peildatum af te drukken als aantal dagen '0' ingeven. - Printer of tekstbestand, geef P of A in. - Printernummer. Maak een keuze uit de getoonde printer- nummers (alleen bij optie "P"). Keuze: Ingaves goed? <RETURN>/<N>. Maak de gewenste keuze.Hierna wordt het overzicht afgedrukt of weggeschreven in een tekstbestand. Voor de berekeningen wordt verwezen naar het hoofdstuk Algemene werkwijze.
Wordt een tekstbestand aangemaakt, dan krijgt het een naam in de vorm van openstaande_posten_per_peildatum_EEJJMMDD_UUMMSS_<loginnaam>.txt.
Werkwijze: Info betalingsgedrag op beeldscherm
![]()
De volgende keuze's kunnen gemaakt worden:
- Peildatum. Facturen met een factuurdatum na deze peilda- tum of betalingen na deze peildatum worden niet bij deze info meegenomen. - Factuurdatum vanaf. Fakturen van voor deze datum worden niet getoond. - Selectie op debiteuren (D) of crediteuren (K), geef de betreffende letter in. - Nummer van de debiteur of de crediteur. Het is ook moge- lijk om het hulp van een zoeksleutel te zoeken. Deze dient met de F3-toets ingegeven te worden. Vooruit en achteruit zoeken is daarbij mogelijk. Selecteer de gewenste debiteur of crediteur.Op het scherm verschijnen de geselecteerde facturen. Per factuur worden factuurnummer, factuurdatum, factuurbedrag, alle eventuele (deel)betalingen en de betaalde bedragen, het totaal betaald, het saldo van de factuur, het aantal openstaande dagen en het cijfer getoond. Het aantal dagen en het cijfer wordt op dezelfde wijze berekend als op het overzicht. Per debiteur/crediteur wordt ook het totaal aantal facturen, het gemiddeld aantal dagen open en het gemiddelde cijfer voor die debiteur/crediteur zichtbaar.
Na het tonen van de facturen komt het programma terug op de ingave van het nummer van de debiteur of crediteur, zodat meteen de volgende bekeken kan worden. Via de F2-toets kan men verder terug gaan naar keuze D/K, fakcuurdatum vanaf en peildatum. Bij het tonen van de factuurgegevens kan door ruimtegebrek op het scherm alleen het uiteindelijk berekende rapportcijfer (dus na eventuele correctie) getoond worden.
Werkwijze: Verwijderen betaalde facturen uit controlebestand
![]()
De volgende keuze's kunnen gemaakt worden:
- Peildatum. Alleen volledig betaalde facturen waarvan de laatste betaaldatum voor of op de peildatum ligt worden uit het controlebestand verwijderd. - Alles, debiteuren of krediteuren. Kies voor A als u de- biteur- en crediteurfacturen wilt verwijderen, voor alleen debiteurfacturen verwijderen een D of voor alleen crediteur- facturen verwijderen een K. - Nummer vanaf. Kan alleen bij 'D' of 'K' ingegeven worden. - Nummer t/m. Kan alleen bij 'D' of 'K' ingegeven worden. - Faktuurnummer vanaf. Kan alleen ingegeven worden als bij 'Num- mer vanaf' en 'Nummer t/m' dezelfde debiteur of crediteur ingegeven is. - Faktuurnummer t/m. Als hierboven.Op deze manier kunnen dus bepaalde debiteuren, crediteuren en zelfs bepaalde facturen van een debiteur of crediteur uit deze module verwijderd worden. Let wel: alleen volledig betaalde facturen worden verwijderd, openstaande facturen nooit!
Keuze: "BETAALDE FAKTUREN MET LAATSTE BETALING VOOR/OP PEILDATUM VERWIJDEREN? <J>/<N>". Maak de gewenste keuze.
Als voor verwijderen wordt gekozen, dan worden alle facturen met de bijbehorende (deel)betalingen, die aan bovenstaande selectie(s) voldoen, uit de bestanden van deze module verwijderd.
Werkwijze: Corrigeren bestanden betalingsgedrag
![]()
Binnen de module "betalingsgedrag" blijken onder bepaalde omstandigheden problemen te onstaan. De oorzaken daarvan zijn:
Een dagafsluiting wordt (na een fout of stroomuitval) voor een tweede keer opgestart zonder de backup terug te zetten of bij een bepaalde debiteur of crediteur wordt hetzelfde factuurnummer meerdere malen gebruikt. Beide problemen zijn dus niet te wijten aan fouten in de programmatuur, maar bedieningsfouten!
De module is daarom uitgebreid met keuze 6, een correctieproprogramma. Deze keuze is echter in het menu niet zichtbaar, maar er kan wel voor gekozen worden. Vervolgens verschijnt een scherm met de vraag of het de bedoeling is of dit programma opgestart moet worden, met J of N antwoorden.
Daarna wordt gevraagd voor een selectie op debiteuren (D) of crediteuren (K) en kan eventueel een selectie op nummer van - t/m gemaakt worden.
Aan de hand van de selectie worden de debiteuren cq crediteuren doorgelezen en per factuur wordt bepaald of het totaal van de geregistreerde betalingen (FB.M54) overeenkomt met het totaal betaald van de factuur (FB.M53). Alleen als dat niet het geval is, wordt een regel op het printverslag afgedrukt met per factuur het betalingsbedrag en het betaalde bedrag volgens de (deel)betalingen. Het programma probeert vervolgens het betaalde bedrag te corrigeren tot de juiste waarde.
De volgende situaties kan het programma aan:
Als een enkelvoudige betaling meerdere malen geregistreerd is door het herhaaldelijke opstarten van de dagafsluiting zal het programma het teveel geregisteerde verwijderen en het totaal van de verwijderde betalingen ook afdrukken. Dit moet overeenkomen met het verschil tussen de twee daarvoor staande kolommen.
Als een factuurnummer bij één en dezelfde debiteur of crediteur voor een tweede, derde etcetera maal gebruikt wordt, dan staan de betalingen van de vorige keer/keren ook nog in FB.M54 en het programma doet een poging om ook deze oude betalingen te verwijderen (totaal verwijderd wordt ook afgedrukt).
Als het niet lukt om een betalingsbedrag te corrigeren, dan wordt de tekst "FOUTE DEELBET." afgedrukt, als signaal dat hiervoor andere middelen nodig zijn (dus telefonisch kontakt met Saldata opnemen).
Op het overzicht worden totalen per debiteur/crediteur en een totaal generaal afgedrukt.
Tip: probeer het programma eerst uit op een enkele debiteur of crediteur, waarvan het probleem al uitgezocht is en bekijk het resultaat. Als dit bemoedigend is, dan kan groepsgewijs het hele bestand doorlopen worden (wel steeds na een recente backup!), het is dus niet noodzakelijk om alles in één keer te corrigeren.
Opmerking: wellicht ten overvloede, maar hier nogmaals de opmerking dat facturen en betalingen pas na de dagafsluiting in deze module verschijnen en niet eerder. Ons advies blijft dus om regelmatig de dagafsluiting te draaien en niet twee keer per periode. Het verhoogd de betrouwbaarheid van de 'uitvoer' van deze module.
Werkwijze: Historie betalingsgedrag afdrukken/tekstbestand
![]()
De volgende keuze's kunnen gemaakt worden:
- Selectie op debiteuren (D) of crediteuren (K), geef de betreffende letter in. - Nummer vanaf. - Nummer t/m. - Peildatum vanaf. Historie voor deze peildatum wordt niet meegenomen. - Peildatum t/m. Historie na deze peildatum wordt niet meegenomen. - Printer of tekstbestand, geef P of A in. - Printernummer. Maak een keuze uit de getoonde printer- nummers (alleen bij optie "P"). Keuze: Ingaves goed? <RETURN>/<N>. Maak de gewenste keuze.Hierna wordt het overzicht afgedrukt of weggeschreven in een tekstbestand. Voor de berekeningen wordt verwezen naar het hoofdstuk Algemene werkwijze.
Per debiteur of crediteur worden de totaalgegevens van het betalingsgedrag per peildatum en factuurdatum uit de historie afgedrukt of weggeschreven. Wordt voor alle debiteuren of alle crediteuren gekozen, dan worden ook de totaalgegevens van het totaal generaal opgenomen.
Wordt een tekstbestand aangemaakt, dan krijgt het een naam in de vorm van historie_betalingsgedrag_EEJJMMDD_UUMMSS_<loginnaam>.txt.